Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juni 2020
M T O T F L S
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Inloggningsstatus

Under valsommaren 2014 sammanställde Konstgruppen Ful ”Europa Europa” – en föreställning om den förhärdade migrationspolitiken. Nu kommer uppföljaren med liknande tema, för att stötta, trösta och hylla de tusentals flyktingarna som fortfarande kämpar för ett liv i frihet.

– Sedan valsommaren 2014 har den rasistiska politiken ökat både i Europa och i USA med Donald Trump som president och det öde som migranter möter i Mexico och i Europa är på många sätt lika. Därför har vi den här gången valt att göra ett internationellt samarbete som visar på just likheterna mellan våra situationer och för att sörja alla förluster vi gjort och därmed hitta kraft i varandra, säger Nasim Aghili som är med och bidrar till musiken i projektet.

I ”Mödrars Manifest” får flyktingar och deras skilda men liknande erfarenheter stå i centrum. En bristande asylrätt, rasistiska nationsgränser och en stram migrationspolitik är ämnen som diskuteras i föreställningen.

Här sammanflätas två migrantgrupper från olika håll i världen – mexikanerna under Donald Trumps förtryck och de tusentals flyktingarna som har riskerat och mist sina liv påväg till Europa.

”Jag har gömts och jag har vandrat, jag är här men ändå kvar. Mamma dom säger jag är gammal, men jag är bara ditt barn.” (Del av sångtext ur ”Mödrars Manifest”)

Det är konstgruppen Ful som tillsammans med den mexikanska konstnären Paulina Lasa och det feministiska bandet Quiquiriquí Coyotas har satt ihop det internationella konstprojektet.

”Mödrars Manifest” beskrivs som en sorgritual där de deltagande tillsammans med publiken får rum att sörja människor som nekats asyl. Men också finna tröst hos andra som erfarit liknande händelser.

Den turnerande föreställningen hade premiär den 8 augusti i Konsthall C i Farsta, Stockholm och spelas fortsättningsvis i bland annat Fisksätra, Göteborg och Köpenhamn.

Den 1 september visas ”Mödrars Manifest” på Sergels torg.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.