Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Barn som tvingas fly från fattigdom och krig kan bli vilseledda på grund av missvisande information och opålitliga människor. Därför har plattformen Trellyz tillsammans med Missing Children Europe skapat appen Miniila – en virtuell hjälpande hand för barn på flykt som tagit sig till Europa. 

Enligt EU:s brottsbekämpande enhet Europol försvann 10 000 ensamkommande flyktingbarn på väg till Europa 2015 och tusentals fortsätter att komma bort på vägen. De europeiska länderna som barnen hamnar i erbjuder ofta hjälp men den kan vara svåråtkomlig och det kan bli svårt att veta vem som vill en väl på riktigt. Inte sällan faller barnen offer för smugglarnas missledande information istället för att direkt kopplas till myndigheter eller hjälporganisationer som kan upplysa om trygga och säkra alternativ och valmöjligheter.

Barnen har dock ofta med sig en mobiltelefon och denna kan bli deras räddning menar skaparna bakom appen Miniila. Här har de samlat trygga hjälporganisationer som erbjuder övernattningsplatser, värdefull information och vägledning och olika institutioner och verksamheter som erbjuder sjuk- och hälsovård. Med hjälp av appen kan barnen smidigt få direktiv och viktigast av allt – få hjälp av folk som är på deras sida.

En annan utmaning för barn på flykt kan vara språkbarriärer och kommunikationssvårigheter. Miniila erbjuder därför sina tjänster på ett flertal olika språk så att informationen blir användbar. Den barnvänliga appen är enkel att navigera och skaparna har tagit hänsyn till att användarna kan ha lässvårigheter.

Appen är utformad så att nya organisationer kan ladda upp sina tjänster direkt. På så sätt kan barnen snabbt hitta lokala verksamheter som värnar om deras trygghet, säkerhet och juridiska rättigheter.

Bakom initiativet står Missing Children Europe och Trellyz – den första programvaran som erbjuder globala samarbeten och kommunikation mellan städer och icke-vinstdrivande organisationer. Appen lanseras inom kort genom Röda Barnen.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.