Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juni 2020
M T O T F L S
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Inloggningsstatus

För två år sedan fängslades Stephen Port. Han fick två livstidsdomar efter att ha mördat fyra män. Nu samlar offrens familjer in pengar för att öppna en ny utredning. De misstänker att morden inte hade behövt äga rum om polisen hade gjort sitt jobb ordentligt.

Mellan juni 2014 och september 2015 våldtog och mördade Port fyra män, Anthony Walgate, Gabriel Kovari, Daniel Whitworth och Jack Taylor. Dem och andra män fick han främst kontakt med via Grindr och därför kallas han för ”Grindrmördaren”. Utöver de fyra morden åtalades han för 29 våldtäkter, sexuella övergrepp och för att ha drogat sina offer. Det var även så de fyra männen dog, efter att Port givit dem dödliga doser av GHB.

Det första offret, Anthony Walgate, hittades efter att Port själv tagit kontakt med polisen. Han sa att en ung man låg livlös utanför hans hus. Polisen kände till Port sedan tidigare. De misstänkte också att ett brott kunde ligga bakom Walgates död. Ändå dröjde det innan polisen la ihop ett och ett. En vecka efter mordet avslöjade en vän till Walgate att han hade stämt träff med Port ett par dagar före mordet. Därmed var inte Walgate en främmande ung man för Port som han själv påstod. Trots det släppte polisen honom fri och ett par veckor senare mördades nästa unge man. Därför vill familjerna samla in pengar för att öppna upp en ny utredning.
— Vi tror att deras dödsfall skulle ha kunnat undvikas om polisen hade gjort sitt jobb istället för att avfärda våra pojkar som homosexuella knarkare, står det på sidan där familjerna samlar in pengar.

Så småningom pressades polisen att undersöka de olika dödsfallen efter att vänner och familj till offren upptäckt likheter mellan dödsfallen. Förutom den utredning som familjerna vill starta pågår en internutredning inom polisen. Där har de 17 poliser som var involverade i arbetet med morden förhörts. Endast en av dem ställde upp på en intervju, de övriga 16 lämnade in färdigskrivna uttalanden. En av dem har dessutom sagt upp sig i samband med utredningen.
— Vår undersökning är snart färdig, och jag kommer att överväga slutrapporten ordentligt innan jag lägger fram några synpunkter, sa Sarah Green, chef för polisens internutredning, till BBC.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.