Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Sarah Delshad vill med Muslimska feminister stärka den mediala representationen av den muslimska kvinnan i Sverige. Foto: Carl Klingspor/sarahdelshad.se

Muslimska feminister började som en sluten grupp på Facebook år 2012. Initiativtagare är journalisten Sarah Delshad, född år 1990, bosatt i Stockholm. År 2015 nominerades initiativet till Raoul Wallenberg-priset. Initiativet banade väg för liknande grupper såsom Kristna feminister som startades av Klara Edvardsson sommaren 2014.

Sarah Delshad har kurdiskt påbrå, växte upp i Gävle och flyttade år 2013 till Stockholm där hon studerade vid Poppius journalistskola. Vårterminen 2014 tilldelades hon Poppius mångfaldsstipendium med motiveringen: ”Sarah Delshad ger unga kvinnor en välbehövlig röst i mediebruset. Hennes engagemang, nyfikenhet och drivkraft bidrar till att andra nyanser och perspektiv lyfts fram och bättre speglar dagens Sverige.”

Sarah Delshad vill med Muslimska feminister stärka den mediala representationen av den muslimska kvinnan i Sverige. I artikeln ”Kjol eller slöja – kvinnans frihet ser olika ut” publicerad i Kristianstadsbladet debatterar Sarah Delshad frågan om vad en kvinnas frihet är. Sarah lyfter i artikeln fram bland annat ett samtal med den slöjbärande svenska muslimen Mona Yassin, som förklarar att hon många gånger blivit chockad över människors totala fördomar om slöjbärande tjejer.
– Hela den här hetsjakten på slöjan känns objektifierande på en viss nivå. Någonstans ligger under ytan en antydan om att kvinnor endast kan vara fria, starka och självständiga på ett speciellt sätt. Känslan man får är: klä av dig så blir du fri. Men jag bestämmer över min kropp. Jag vill bli dömd efter min karaktär, och mitt intellekt och inte efter mitt yttre, säger Mona Yassin.

I en intervju med Damernas Värld betonar Sarah Delshad behovet av att låta muslimska kvinnor själva få komma till tals.
– Jag började engagera mig av ren frustration över den muslimska kvinnans frånvaro i svenska medier. Jag upplevde att man pratade väldigt mycket om henne och politiserade och problematiserade hennes blotta existens, men det var väldigt sällan man faktiskt pratade med henne, säger Sarah.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.