Nya priser på gränslöst!

Just nu får du 10 nummer för endast 75 kr som ny kund!

Arkiv

Kalender

april 2018
M T O T F L S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

VI SPONSRAR

NYA SVENSKAR

Malmö FF värmer upp med integrationsfika på Stadion

Den 23 april bjuder Malmös egna fotbollslag Malmö FF in 100 nya och etablerade svenskar till en gemensam fika på Stadion innan den allsvenska fotbollsmatchen mot Brommapojkarna. 

Bakom initiativet står förutom Malmö FF även integrations- och etableringsprojektet ÖppnaDörren/Kompisbyrån samt inkluderingsrörelsen Malmö, I Love You. Tanken med eventet är att öppna dörrar för nya möten mellan människor, som förmodligen inte hade träffats annars, kring en sådan glad atmosfär som en fotbollsmatch skapar. 

läs mer

”Malmö 45” – föreställning om flyktingmottagandet då och nu

I helgen spelades teaterföreställningen “Malmö 45” på Malmö Museer. Här gestaltades Andra Världskriget och dess överlevare och deras upplevelser av 1940-talets Malmö. Intressant nog skiljer sig det inte mycket från dagens flyktingars upplevelser.   
– Frågor vi bland annat ställer oss, säger Cecilia Nkolina, dramatiker, är hur har det varit att komma till Malmö tidigare? Hur är det att komma till Malmö idag? Hur lever man vidare med erfarenhet av förföljelse och flykt? Och vad har mottagandet för betydelse?

läs mer

Bilden av Gottsunda är felaktig – Gottsundamammorna tror på de unga

– Vi vill bygga broar mellan ungdomarna och samhället, säger Dalila Moghrabi. Som det är nu är många av killarna i Gottsunda rädda för myndigheter, litar inte på dem och vågar eller kan inte ta itu med livet. 

Det är början av mars och vinter håller på att bli vår. Vi hör fortfarande om bilbränder och inbrott i Uppsalastadsdelen Gottsunda, men det negativa som händer nu är mer undantag än regel. Ibland blir killarna i området provocerade av rubriker i tidningar eller av polisers uttalanden och reagerar på ett felaktigt sätt, men tittar man på utvecklingen i stort har det blivit lugnare i området. Dalila vet att en orsak till det är att projektet Gottsundamammorna startade i slutet av hösten. 

läs mer

Svenska initiativen som arbetar för FN:s Globala mål uppmärksammas

17 globala mål och 169 delmål ska uppnås innan år 2030 enligt Agenda 2030:s bestämmelser. Målen arbetar för att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter i världen, lösa klimatkrisen och främja fred och rättvisa. Nu vill FN:s utvecklingsprogram uppmärksamma insatserna och de goda exemplen som Sverige står för. Över 300 initiativ har nominerats och den 17 april koras vinnarna i fem olika kategorier under UNDP:s första vårgala någonsin – “En målmedveten kväll” – på Fotografiska i Stockholm.

läs mer

Ny rapport om nyanländas inkludering och jämställdhetsutveckling

Medias rapportering om nyanländas inställning till jämställdhet är ofta missvisande. Det menar docenten i socialt arbete på Mälardalens Högskola, Mehrdad Darvishpour, som förra veckan publicerade en rapport om huruvida samhället har lyckats integrera nyanlända eller inte.  
– En av undersökningens slutsatser är att ensamkommande ungdomar uppvisar en mer positiv bild på jämställdhet jämfört med vad media vanligtvis förmedlar, säger Darvishpour.

läs mer

Integrationscentrum i Karlskrona firar 1 år

Det lyckade integrationsprojektet, Integrationscentrum i Karlskorna, har funnits i 1 år och det firades med stor fest. Upp till 500 människor ville titta förbi på öppet hus under fredagen den 9 mars och fira det gångna lyckade året. 
– Tack alla som kom, tack för mycket prat, skratt, mat, musik, fantastiska möten – allt det där som förenar oss! skriver Integrationscentrum i Karlskrona i ett inlägg på Facebook.

läs mer

De vill bli Vivallas största arbetsgivare

Den mobila tjänsten Transfer Galaxy är som ett swish för utlandsbetalningar och har på kort tid lyckats etablera sig globalt. Bakom den innovativa mobiltjänsten står Vivallabor som är fast beslutna om att bli stadsdelens största arbetsgivare. Nu ska ytterligare 30 miljoner kronor se till att tech-startupen utvecklas i ännu större utsträckning.

– Med det nya kapitalet, tillståndet från Finansinspektionen och den breda kompetensen från Alfvén & Didrikson och BackingMinds, kan vi nå våra mål ännu snabbare. Vi vill bli ett globalt bolag och Vivallas största arbetsgivare, säger Transfer Galaxys medgrundare och VD, Yosef Mohamed.

läs mer

Åhléns anställda träffar nya svenskar – på arbetstid

Modejätten Åhléns och Yrkesdörren skapar tillsammans möten mellan nya och etablerade svenskar. Samarbetet går ut på att anställda på Åhléns matchas ihop med nya svenskar och under entimmeslånga samtal delar yrkeserfarenheter – under arbetstid. Reem Kaso, 27, från Syrien matchades ihop med Anna Rotbring, kontorschef på Åhléns, och berättar att mötet var över sina förväntningar.
– Jag och Anna träffades i Ringen vid Åhléns och kom överens direkt. Vi pratade om min bakgrund som invandrare, mina studier och yrkeserfarenheter. Hon berättade att hon inte hade tänkt erbjuda praktik men efter vårt möte tyckte hon att jag skulle passa bra in på kontoret, berättar Reem. 

läs mer

Badbomb med kärleksbudskap

Ett skepp kommer lastat med kärlek, miljövänlig hudvård och mänskliga rättigheter, i alla fall när det gäller hudvårdsföretaget Lush. Inför Alla hjärtans dag har det klimatsmarta företaget sålt badbomber, duschkrämer och ansiktsmasker samtidigt som det har uppmärksammat konsumenter om “freedom of movement”.

läs mer

Effektiv integration

I rapporten ”Vägar till effektivare integration”, som gavs ut av Tankesmedjan Global Utmaning i november 2017, ger Karin Alfredsson exempel på integrationsarbete i fem svenska kommuner: Skellefteå, Kristianstad, Botkyrka, Åre och Krokom. Hon menar att det är stor skillnad på hur kommunerna hanterar integrationen av nyanlända i arbetslivet.

läs mer