Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juni 2020
M T O T F L S
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Inloggningsstatus

I 125 år har kvinnor i Nya Zeeland fått rösta – det är längre än någon annan nation i världen. Kate Sheppard, 1847-1934, var en framstående kvinnorättskämpe och spelade en viktig roll för Nya Zeelands kamp om kvinnlig rösträtt. 

Sheppard var med och grundade kvinnorättsorganisationen Nya Zeeland Kvinnors Kristna Temperamentunion. Här drev hon frågor om preventivmedel, rätten till skilsmässa, avskaffandet av korsetter och talade för fördelarna med fysisk aktivitet för kvinnor – allt för att kvinnor och män skulle behandlas lika i ett könssegregerat samhälle.

Aktivisten lyckades föra talan å kvinnors vägnar så pass bra att parlamentet tvingades lyssna och agera. Efter att ha samlat ihop över 30 000 underskrifter från människor som var trötta på den ojämställda ordningen, fattade parlamentet och guvernören Glasgow äntligen beslut om kvinnlig rösträtt 1893.

Under senare år var kvinnorättskämpen aktiv i organisationen National Council of Women där hon bland annat kämpade för att kvinnor skulle få större politiskt inflytande. Sheppard banade vägen för en kvinnorättsrörelse som skulle leva långt efter sin tid. Hon hade bland annat stort inflytande på de brittiska och amerikanska kvinnorättsrörelserna. Idag är hon bland annat ansiktet på Nya Zeelands 10-dollarsedel.

Länderna som var först med att införa kvinnlig rösträtt: 
Nya Zeeland 1893
Australien 1902
Finland 1906
Norge 1913
Danmark och Island 1915
Kanada 1917
Tyskland, Storbritannien och Ryssland 1918
Sverige och Nederländerna 1919

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.