Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Den ideella organisationen Nema Problema Foundation föddes på julafton för nästan exakt ett år sedan. Initiativtagarna bjöd då in folk, som av olika anledningar inte kunde fira jul hemma, till en julfest där 20 förväntades komma, men ordet spreds och 400 gäster dök upp. Sedan dess har de bjudit in nya och etablerade svenskar till att fira svenska högtider tillsammans.

Den sista högtiden för i år var julafton på Östra Real på Östermalm i Stockholm den 21 december.
– Det var verkligen en smällsuccé, vi förväntade oss att det skulle komma 300-400 gäster i år men det dök upp 500 och det var otroligt god stämning. Vi dansade runt granen, lekte lekar, åt pepparkakor och lussekatter och bara skrattade och umgicks, berättar en av initiativtagarna, Vilhelm Skoglund.

Förra året fick gästerna fylla i önskelistor och förvånansvärt nog skrev majoriteten att de önskade sig en svensk vän.
– Det var verkligen ett konkret önskemål som satte sig i hjärtat men som också kom att genomsyra Nema Problema Foundations arbete under hela 2017. Samtidigt som vi har fokuserat på att bjuda in till fest under svenska högtider har vi även startat igång andra integrationsverksamheter som mentorsprogrammet MentorMe, tjejforumet Stjärnsystrar samt  Jobbpiloten som hjälper nya svenskar att komma in i arbetsmarknaden. Allt för att uppfylla önskemålet, förklarar Vilhelm.

Han nämner även “Nema-Problema-andan” som ett givet recept för organisationens effektiva sätt att kunna integrera nya svenskar i samhället. Andan har även hjälpt i arbetet att kunna tillgodose 500 gästers behov och se till att de får en god jul, men mest: ett minne för livet.
– “Nema-Problema-andan” uppmanar till att “bara försöka göra”. 2017 har varit ett experimentellt år för oss med tanke på att vi har varit i startfasen, men vi har lyckats hitta det som funkar bäst för oss. Det är mer än bara julfirande och midsommarfirande med oss, det är möten mellan människor vilket sedan för oss ett steg närmare ett integrerat samhälle.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.