Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

november 2019
M T O T F L S
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Inloggningsstatus

Andrés Esteche var länge främst känd som sång- och dansman. Allt eftersom tiden har gått har samhällsengagemanget ökat. Han har verkat som politiker, som ledamot i Stockholm Pride och som ordförande i RFSL Stockholm. Nu har han även skrivit en bok som handlar om HBTQ-flyktingar.

Esteche slog igenom i den tidiga dokusåpan ”Fame Factory”. Den ledde så småningom till att han deltog i Melodifestivalen, både 2003 och 2004. Han har även ett ursprung i Argentina, varifrån familjen flydde när militärjuntan tog makten. När han senare började jobba med RFSL och RFLS Newcomers, kom han i kontakt med många flyktingar som tvingats fly eftersom de är HBTQ-personer. Deras berättelser gav honom inspiration till att skriva sin nya bok ”Kom ut, Kom in”.
— Min egen bakgrund som barn till flyktingar och HBTQ-person gjorde att jag berördes extra av dessa berättelser och kände då nån form av kall att publicera och sprida dessa till allmänheten, berättade han i en intervju för QX.

Ursprungligen skulle boken handla om annorlunda komma-ut-historier, men slutresultatet blev något annat. Boken består av berättelser om före, under och efter flykten som HBTQ-person. Vissa historier var enormt starka och Esteche blev själv väldigt berörd under arbetet med boken.
– Jag fick en gråtattack efter en intervju som gjorde att nästa intervju fick vänta lite. Det var så fruktansvärt att höra och jag kände mig så maktlös och hjälplös.

Alla historier slutar nämligen inte lyckligt. Boken släptes den 24 juli och Esteche vill att den ska öka förståelsen för de HBTQ-personer som kommit hit.
– Jag hoppas att boken bidrar till större medvetenhet om vad vissa flyktingar får gå igenom för att ta sig från helvetet till det som de tror kommer vara paradiset, men visar sig vara något annat när de väl är framme, säger han.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.