Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juli 2019
M T O T F L S
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Inloggningsstatus

Var tredje år genomför Stockholms stad en trygghetsundersökning. Nyligen presenterades den senaste och för första gången har man även inkluderat personer med funktionsnedsättningar. Resultatet visade sig vara oroväckande.

I Tensta oroar sig 41 procent av dem med en funktionsnedsättning, minst en gång i månaden, för att de ska bli utsatta för något brott. I hela Stockholms stad oroar sig 30 procent. Minst personer oroar sig i Hägersten-Liljeholmen men även där är siffran hög, 21 procent. Johan Nilsson (M) är vice ordförande för Älvsjö stadsdelsnämnd och ledamot i kommunfullmäktige.
– Resultatet är slående och ett stort bekymmer. Att de som redan kan ha svårt att värja sig eller skydda sig ska behöva känna sig så här oroliga, det är skamligt, säger han.

Det visade sig också att personer med funktionsnedsättning är mer utsatta för våld, hot och sexuella trakasserier. I Skärholmen uppger 13 procent att de har blivit utsatta för fysiskt våld det senaste året, 8 procent har blivit rånade och 11 procent har utsatts för sexuella trakasserier. Motsvarande siffror bland Skärholmsbor som inte har någon funktionsnedsättning är 2, 5 och 3 procent.

På det stora taget visar undersökningen att oron ökar mer än antalet anmälda brott. Tendensen är också att utsattheten har ökat när det gäller hot, men inte när det gäller våld. Enligt undersökningen är det då sexuella trakasserier som ökar mest.
– Ett problem som ofta återkommer är mörka platser. Det måste enkelt kunna åtgärdas med mer belysning, säger Johan Nilsson.

I övrigt menar han att det behövs en god blandning mellan brottsförebyggande arbete och arbete  som utförs av ordningsvakter, polis och övervakning. Genom undersökningen försöker Stockholm få en bättre bild över hur tryggheten är och upplevs i huvudstaden. Målet är också att göra staden tryggare.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.