Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Kvinnors menstruation har länge varit tabubelagt och olika kulturer och länder förhåller sig olika till den. Nu stävar man efter att minska laddningen kring ämnet – i Sverige genom att servera mensdrycker på mässor och i Indien med hjälp av en Bollywoodfilm.

Designstudenter från Linnéuniversitetet serverade “mens” i menskoppar under årets möbelmässa på Stockholm furniture and light fair. Syftet med den udda montern var att väcka uppmärksamhet och minska tabun kring menstruationen som tjejer varje månad går igenom. Även om diskussionerna om mens skiljer sig markant mellan utvecklingsländer och Sverige, kantas samtalen ofta av obehag. För att förändra detta serverade därför utställarna “blod” (röd sangria) under möbelmässan och bjöd sedan in till samtal om hållbarhet och hur samtalen kan bli mindre laddade.

På annat håll strävar Bollywoodfilmen, “Pad man”, eller Bind-mannen på svenska, efter att bryta menstabun i Indien. Där anses kvinnan vara smutsig och föra med sig otur under menstruationen. Kvinnor bör exempelvis inte vistas i köket eller röra människor den veckan i månaden.

I Indien och många andra utvecklingsländer kan menstruationen orsaka stora begränsningar. Statistik visar att en fjärdedel av indiska flickor lämnar skolan när de får sin mens. Många stannar även hemma från skolan under menstruationen för att de känner sig obekväma eller inte har råd med skydd och är rädda att det ska läcka.

I den verklighetsbaserade filmen “Pad man” skapar en indisk entreprenör billiga och hygieniska bindor till tjejer att använda som mensskydd. Filmen som baseras på Arunachalam Murugananthams liv hade premiär den 9 februari och initiativet har varit banbrytande och spräckt många myter om vad mens egentligen innebär. Tack vare Bind-mannen kunde kvinnor på landsbygden i Indien även sysselsättas med arbete.

Samtidigt förbjuds filmen att visas i grannlandet Pakistan just på grund av att den handlar om ett tabubelagt ämne, rapporterar indiatoday.in.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.