“Vi ska hämta Pakistan till Sverige”

Pakistan är känt för att vara världsledande inom mangoproduktion. Nu hoppas den Pakistanska Ambassaden för Sverige och Finland, tillsammans med Pakistans handelsutvecklingsmyndighet (TDAP), kunna stärka relationen ytterligare och bjöd därför in till matprovning och mangolassi-smakning mitt på Sergels torg under den fullt sysselsatta och smakrika Pakistan Food and Mango Festival.


– Vi vill bevisa att svenskar inte behöver resa till Pakistan för att inleda samarbeten och utbyta tjänster. Vi ska hämta Pakistan till Sverige, säger den kommersiella rådgivaren på pakistanska ambassaden, Saima Sabah.

 
Det är den första matfestivalen av den här sorten i Sverige och organisatörerna räknade inte med att det skulle bli en sådan framgång. Trots att datumet presenterades så sent som fem dagar före eventet, dök en stor och förväntansfull folkmassa upp under fredagsmorgonen den 28 juli.

 

– Det har ringlat en lång kö här på Sergels torg ända sedan kl. 11.00 imorse och vi har haft fullt upp hela dagen, säger en glad och överväldigad kommersiell rådgivare strax innan mat- och mangobåset stängde ner för dagen. Minst 2 000 nyfikna svenskar har besökt oss, ätit pakistansk mat och fått mango, berättar Sabah. 

 
Även om mango utgör en stor del av Sveriges import menar Sabah att Pakistan har mycket mer att erbjuda som svenskarna kan nyttja, och vice versa. De är bara en fråga om att introducera det pakistanska urvalet. 

 

– Sverige är vår 26:e största handelspartner och vi hoppas kunna utöka förhållandet ännu mer, bland annat med event som dessa där vi marknadsför vår kultur genom att introducera pakistansk mat, och inte minst mango, för svenskarna.  

 
Kommersiell Koordinator på Pakistanska Ambassaden för Sverige och Finland, Vaida Cirtautaite, menar att medias bild av Pakistan har hindrat och i många fall försvårat för svenskar att inleda samarbeten på grund av den upplevda osäkerheten av att åka till landet. Därför vill de förenkla genom att presentera pakistanska företag, produkter och varor direkt i Sverige.

 

– Den 31 augusti organiserar vi ett till event där vi bjuder hit 60 pakistanska företag inom olika sektorer som smycken, textilier och plastikkirurgi. Det kommer vara fördelaktigt för både pakistanska och svenska företagare, investorer och distributörer då de ser urvalet som finns och kan investera efter intresse, avslutar Sabah.