Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Ett antal innovativa tekniker har testats på äldreboenden i Storbritannien för att engagera människor med demens, såsom opera och ståuppkomik. Högläsning av poesi kan ha en betydande inverkan på dementas humör, koncentration och sociala interaktion. Det menar en välgörenhetsorganisation i Liverpool, The Reader.

Mer än en miljon människor i Storbritannien förväntas ha demens år 2025, medan 70 procent av människor på vårdhem har demens eller svåra minnesproblem, skriver The Guardian.

Stephanie Brada har lett högläsningsgrupper på Stapely vårdhem i Liverpool sedan år 2015. Numera ordnar hon tillsammans med två andra volontärer högläsning av poesi tre gånger i veckan. Vid varje tillfälle läses tre dikter högt flera gånger av de boende. Därefter diskuterar gruppdeltagarna dikterna. Stephanie berättar för The Guardian att några av de dementa som normalt inte säger någonting har börjat tala med hjälp av högläsningen.

The Reader ordnade den första högläsningen på ett vårdhem år 2006. År 2016–2017 hade organisationen 514 högläsningsgrupper igång runt om i landet, varav 15 procent var på vårdhem eller demenssjukhus. The Reader planerar att utöka verksamheten, rekrytera fler volontärer och fördubbla antalet högläsningsgrupper runt om i Storbritannien under de kommande tre åren.
– [För] personer med demens … är det otroligt kraftfullt att finna sin röst i någon annans ord, säger Kate McDonnell från The Reader till The Guardian.Kate berättar om första gången hon läste en dikt högt på ett vårdhem:
– Jag tittade på alla dessa förbryllade ansikten. Jag hade ”En röd, röd ros” av Robert Burns i min väska. Så fort jag började läsa var det som om en elektrisk stöt for runt i rummet. En dam, som hade suttit hukad i sin rullstol hela tiden, lyfte huvudet och strålade.– Poesi resonerar särskilt väl med personer med demens, säger Philip Davis, chef för Centret for forskning om läsning, litteratur och samhälle vid Liverpools universitet.

Philip har undersökt fördelarna med högläsning på vårdhem i mer än fem år. Han tror att den positiva inverkan på de äldre dementa delvis kan bero på att den generationen en gång lärde sig dikter utantill i skolan.
– Vårdhem kan vara ganska ensamma platser. Men högläsning möjliggör konversationer och ger de boende något att tänka på annat än ”när är det lunch?”, tillägger Stephanie.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.