Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

maj 2019
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

Politikerveckan i Järva avslutades i söndags och under veckan har partiledare från alla regeringspartier fått tala direkt till väljarna för att förhoppningsvis underlätta valet. Här nedan är citat som publiken klappade till. 

Socialdemokraterna
– En av de viktigaste principerna för Socialdemokraterna, det som skiljer oss från populismen, det är att vi inte låtsas som om svåra samhällsproblem försvinner med ett enkelt, enskilt och snabbt förslag. Vi tror på en bredare, djupgående och långsiktig samhällsförändring där samhället förändras och utvecklas steg för steg så att vi ska kunna leva som fria och jämlika människor utan över- och underordning mellan varandra.

Centerpartiet
– Trots att allt fler i Sverige faktiskt har ett jobb att gå till på morgonen, ett eget hem att komma hem till på kvällen, roliga semesterplaner och vänner som bryr sig, trots att det går väldigt bra för väldigt många så är skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes och utrikes födda bland de största i hela EU.

Kristdemokraterna
– I vårt alternativ till budget lägger vi faktiskt mest av alla partier på just sjukvården. Vi föreslår också reformer som gör att sjukvården fungerar bättre. Till exempel vill vi bygga upp primärvården, alltså den nära vården. Vi behöver fler vårdcentraler och framförallt behöver de vara tillgängliga även på kvällar och helger.

Liberalerna
– Regeringens hantering av de unga och vuxna afghanska männen som har kommit till Sverige är därför olycklig. De här 9000 personerna har inte asylskäl och vi måste ha ett system som gäller lika för alla.

Moderaterna
– En del föräldrar får bli tårögda av sina barns framgångar, andra föräldrar tvingas bara falla i gråt över sina barns misslyckanden. I allra värsta fall så är det här problem som går i arv från föräldrar till barn. Det svenska löftet om social rörlighet som mötte min mamma och mina morföräldrar ersätts då av hotet om social ärftlighet. Jag hatar det hotet innerligt.

Miljöpartiet
– Sverige ska vara en röst för och med frihet för alla. Ingenstans ska avstånden vara så stora att rättigheter blir olika. Inget barn ska växa upp i hedersförtryck. Vi ska på alla sätt säkra att barn får rätt att välja sin framtid och kärlek. Det offentliga rummet är allas.

Vänsterpartiet 
– Sverige behöver löner som det går att leva på, fasta jobb och hyror som en vanlig undersköterska eller vaktmästare faktiskt har råd att betala.

Feministiskt Initiativ
– Feministiskt Initiativ är en demokratirörelse som med kärleken som drivkraft sätter mänskliga rättigheter högst upp på dagordningen, för att trygga allas rätt att ta plats. Framtidstro styr våra prioriteringar, inte rädsla.

Sverigedemokraterna
– Slöja, burka, niqab är inte bara religiösa symboler. De är också enligt min bestämda uppfattning symboler för kvinnoförtryck och värderingar som inte hör hemma i vårt land. I svensk förskola ska det råda slöjförbud.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.