Välj en sida

På Riksbron varje torsdag mellan klockan 11.00 och 12.00 står en grupp hängivna människor som kämpar för fast mark, rent vatten och levande kulturarv. I ur och skur står de upp för urfolks rättigheter och protesterar mot Sveriges nuvarande minerallagstiftning och gruvpolitik. Torsdagen den 26 oktober tog Pierre Åhrén emot en flagga som representerar alla urfolk, världsfred och hur vi måste förena oss för att skydda vår planet. Flaggan skapades av Michael Lawrence Sher från Kanada, en av grundarna av organisationen Globcal International.


Gränslöst talar med Pierre Åhrén strax efter hemkomsten från torsdagens aktiviteter på Riksbron. Han är trött men tycker att dagen har varit lyckad.
– Det var många bra samtal. Men som alltid, det blåser kallt och så blir man trött och jag får ont i benen efteråt.

 

Pierre berättar att broaktiviteten började i november 2013, då aktivister försökte stoppa provborrningar utanför Jokkmokk i Gállok under sommaren.
– Då var det några som ville göra en stöddemonstration mot de provborrningarna. De skulle gå till Medborgarplatsen, men jag tänkte vad ska jag dit och göra, så jag gick till Riksbron och sedan följde de andra efter mig till Riksbron. Sedan när jag stod på bron kom jag att tänka på kvinnorna i Argentina och deras bortrövade söner som de inte visste var de var. De gick en gång i veckan. Då tänkte jag att då kan jag också gå en gång i veckan. Det var en rättegång just på en torsdag, så det är därför det är på torsdagar.

 

Numera har de haft många plakat på bron till stöd för olika platser i världen.
– Man har insett efter hand att det handlar egentligen om att försvara jorden som håller på att förstöras. Gruvorna skapar gift som kommer ut i naturen och dricksvattnet. Konsumtionshetsen gör ju också att jorden förstörs.

 

Pierre menar att den unga generationen samer står mer fristående från historien än vad den äldre generationen samer gör.
– De unga återtar språket, de återtar konsten. Det var inte lika vanligt förr. Då ville man försvenska sig.

 

Pierre själv målar sedan ungefär fyra år tillbaka och hade nyligen en utställning i lunchrummet på Hyresgästföreningens Riksförbund i Stockholm. Framöver blir det fler utställningar. Han hämtar inspiration bland annat i samisk urfolkshistoria.

Den 26 oktober tilldelades Pierre Åhrén en International Indigenous Unity Flag och en medalj för hans bidrag till urfolks rättigheter och framtid. Erica Lundström överlämnade flagga och medalj. Foto: Kari Fjällström

– Nu äntligen har jag hittat min plats i livet.

Den 5–11 februari blir det 100-årsjubileum i Östersund för det första samiska politiska mötet i Sverige. Då ska Pierre ställa ut sin konst där.
– Det 100-årsjubileet är jätteviktigt. Det är riktigt stort. Det är nästan obeskrivligt.

Pierre sammanfattar torsdagens händelser på bron den 26 oktober.

– Det var kul det här. Jag blev väldigt överraskad i dag.