Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juni 2020
M T O T F L S
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Inloggningsstatus

När rockmusiken slog igenom varnade forskare och läkare för att dess lyssnare skulle få sämre hörsel. En ny studie motbevisar den gamla tesen. Dagens 70-åringar har bättre hörsel än tidigare generationer.

Ingemar Skoog vid Göteborgs Universitet leder den så kallade H70-studien. Genom den har man testat 70-åringars kognitiva förmågor i nästan 50 år. Den första gruppen var födda 1901, sedan har man testat personer födda 1906 och 1922. Nu var det dags för 1 000 nya 70-åringar.
– Man ser att personerna födda 1944 har mycket bättre hörsel än tidigare generationer. Det är första gången man har sett en sådan klar skillnad. Det verkar inte som rocken har slagit ut hörseln på den här generationen, utan den blev bättre, berättade Skoog för SVT.

Förbättringen gäller vid vid flera frekvenser och i genomsnitt hör dagens 70-åringar 10-20 decibel bättre än 70-åringarna gjorde på 90-talet. Dessutom har hörselnedsättningarna bland männen minskat från 53 till 28 procent.

I testerna undersöks människans förmåga att uppfatta pipljud av olika frekvenser. Så småningom kommer man fram till vilket det svagaste ljudet är, som man kan uppfatta. Enligt studien är det störts skillnad för männen som hör betydligt högre frekvenser idag. Det skulle kunna tyda på förbättringar när det gäller bullernivån på arbetsplatser, menar forskarna. Helt säkra är de ändå inte.

Skoog minns att forskare och läkare på 60-talet varnade för att just denna generation skulle få sämre hörsel – på grund av rockmusiken.
– Jag var med när rockmusiken kom på 60-talet och då gick öronläkare ut och sa att den här gruppen kommer bli döva när de blir äldre. I själva verket har de bättre hörsel än tidigare  generationer, alltså precis tvärtemot vad man sa.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.