Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Ryssland har uppmanat besökande HBTQ-personer att inte öppet visa sin sexualitet i samband med fotbolls-VM. Redan innan VM har startat har ett antal hot riktats mot fotbollsfans från ryska homofoba och ultranationalistiska fraktioner. Oro finns för att människor ska komma till skada i samband med evenemanget.


Den ryska regeringen har försäkrat FIFA att säkerheten under tävlingen är tillräcklig. Samtidigt uppmanar de nu HBTQ-personer att dölja sin sexualitet. Anledningen till uppmaningen är att HBTQ-personen inte ska provocera fel människor och därmed falla offer för våld. Homofobi är vanligt förekommande bland de ryska fotbollsfansen. Uppmaningen har kommit i samband med en guide som Ryssland har skickat ut till andra länder inför VM.
I England har ett antal fans fått dödshot efter att de tillkännagett att de tänker åka och inte gömma sig trots uppmaningen.
— Jag vill stödja mitt team och försäkra mig om att det finns en synlig HBTQ-närvaro i ett land som annars är fientligt inställda till den världen, berättade Di Cunningham för Pink News.

Under VM har även en kosackisk milis sagt att de kommer att patrullera under vissa matcher. Milisen vill upprätthålla och försvara ortodoxa och kristna familjevärderingar.
— Om två män kysser varandra under VM, kommer vi att uppmärksamma polisen på dem, och vad som sedan händer är upp till polisen, sa Oleg Barannikov som är samordnare för melisgruppen.

Volontärerna kommer även att patrullera flygplatsen och utvalda platser i centrala Moskva. I samband med OS i Sotji 2014 misshandlade medlemmar ur samma melisgrupp protestgruppen Pussy Riots. Samtidigt rustar sig vissa modiga fans för att göra resan till Moskva och VM.
— Jag vill uppleva atmosfären, spänningen att gå på VM, och sedan vill jag heja på England, berättar en anonym queer 25-åringen för AFP.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.