Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

november 2019
M T O T F L S
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Inloggningsstatus

I Spanien pågår CPISRA World Games för fullt. Två av de hoppfulla är Grace Greenwood och svenske Gustav Tegnelund. Båda har cerebral pares och siktar på medalj i sina lopp över 100 meter.

Grace Greenwood är bara 13 år och springa började hon göra för bara ett år sedan. Ett år senare innehar hon det nationella rekordet på 100 meter för de under 16.
— Jag kände, wow, jag är riktigt bra på det här. Andra människor såg mig och jag tänkte att jag kunde göra det till en karriär och gå rätt långt, berättar hon.

Greenwood tränar med det vanliga sprintlaget som har accepterat henne som en lagmedlem. Det har också betytt enormt mycket för hennes självkänsla. Och nu hoppas hon att hon ska få med sig en medalj hem från CPISRA World Games. Spelen pågår mellan 6 och 13 augusti.

World Games organiseras sedan 90-talet av Cerebral Palsy International Sports and Recreation Association — CPISRA. Första mästerskapen ägde rum 1976. I nuläget organiseras de med tre års mellanrum och den här gången äger de rum i Sant Cugat del Vallès – en liten stad som ligger strax utanför Barcelona.

Till World Games åker även Gustav Tegnelund. Han är bara 14 år men ändå en av huvudfavoriterna i den nya grenen 100 meter racerunning.
— Det ska bli superkul, säger Tegnelund.

Tegnelund innehar även världsrekordet i U16-klassen, ett rekord han putsade tidigare i somras. Frågan är om det räcker mot de större killarna i grenen.

Oavsett hur det går så har löpningen förändrat bådas liv.
— Jag känner mig väldigt stolt och jag hoppas att andra känner samma sak, säger Greenwood. Jag visar andra i min situation att det inte spelar någon roll vilken funktionsnedsättning du har. Du kan hålla på med sport och engagera dig ändå. Andra människor kommer förhoppningsvis att se det också och acceptera det.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.