Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Singapore har sedan år 1965, då landet blev självständigt från Malaysia, gjort en spektakulär resa från att ha varit ett smutsigt land med förorenade floder och kanaler, till att vara en förebild för biologisk mångfald och hållbar stadsutveckling med en trädgård eller park i nästan varje hörn av huvudstaden.

– På 1960-talet var Singapore som alla andra utvecklingsländer – smutsigt och förorenat, med avsaknad av ordentlig sanitet och med hög arbetslöshet. Dessa utmaningar var särskilt akuta, med tanke på våra begränsningar som en liten östat med begränsade resurser; vi hade inte ens tillräckligt med dricksvatten.

Det sa Masagos Zulkifli, Singapores minister för miljö och vattenresurser, nyligen i sitt invigningstal på en miljökonferens. Han förklarade i samma tal att Singapores omvandling bestod bland annat av rengöringen av Singaporefloden som tog tio år och involverade tusentals singaporianer som flyttade från farmar, fabriker och gatumatstånd som förorenade floden. 

Ett kortsiktigt tänkande prioriterar ekonomisk utveckling framför miljön, men ett mer långsiktigt tänkande är nödvändigt för att klara av att avancera ekonomiskt och samtidigt bevara miljön, menar Zulkifli. 

Singapore har inrättat en styrelse för nationalparker och regeringen uppmanar varje singaporian att göra sin del för att hålla sin stad grön och ren. Lim Liang Jim, gruppchef för det nationella centret för biologisk mångfald vid styrelsen för nationalparker, delade nyligen sin vision för Singapores framtid – en framtid beroende av att studenter blir ekoaktivister. En ungdomsrörelse och en generation som har vuxit upp och utbildats i miljöbevarande är en bra försäkring, menar Lim.
– I framtiden om någon säger, ”låt oss inte tänka grönt, låt oss bygga”, kommer det att finnas en betydande andel av befolkningen som kan fungera som informerade förespråkare för naturens bevarande och gröna utrymmen i stället för en modern stad i ”första världen”, säger Lim.

Naturvårdsverket i Sverige lyfter i rapporten ”Vägvisare för en hållbar stadsutveckling” fram Singapore School of the Arts som ett bra exempel på ett urbant ekosystem. Skolans väggar är klädda med växter som fungerar som ett naturligt filter mot partiklar, sol och ljud. På taket finns en park med ett löpspår och skuggande träd.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.