Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

För ett 30-tal barn och ungdomar med och utan funktionsnedsättningar inleddes en resa till Åre på nyårsdagen. Målet är att åka skidor, ha roligt och bygga broar. Lägret anordnas av Röda korset i Vallåkra i Skåne.
– Att dessa ungdomar får komma iväg på något sådant här betyder otroligt mycket. Många har kanske tidigare aldrig stått på ett par skidor och nu får de prova på något helt nytt, säger Svea Axelsson till Helsingborgs Dagblad.

Ledarna för resan arbetar ideellt och för deltagarna är resan gratis. Under året har Röda korset samlat ihop pengar genom julmarknader, försäljning av bullar, liksom genom bidrag från olika fonder och stiftelser.

Barnen är från tolv år och uppåt. Med på resan följer även barn och ungdomar som inte har funktionsnedsättningar. De fungerar som hjälpledare.
– Vi försöker och skapa en slags integration ungdomarna emellan där de får lära känna varandra. Det är många som hittar vänner för livet eller senare blir en kontaktperson. Vi vill ge dem ett socialt umgänge och en meningsfull fritid, vilket är oerhört viktigt, fortsätter Axelsson.

Förutom att åka skidor kommer deltagarna även att bowla och prova på att åka hundspann. Det är heller inte första gången som lägret anordnas. Skidresorna har blivit en tradition som kommit att betyda mycket. Vissa av deltagarna har blivit vänner för livet.
– Jag vet många av de gamla deltagarna som än idag kommer fram och berättar om sitt läger för 15 år sedan och fortfarande har kvar filmer från resan. Då vet man att det man håller på med betyder något, säger Axelsson.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.