Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juni 2020
M T O T F L S
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Inloggningsstatus

Stockholms Handelskammare varnar för livslångt utanförskap i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm. Kammaren uppmanar därför regeringen till att agera och att en kriskommission måste tillsättas. 
– Sverige har inte råd att förlora en stor del av framtidens entreprenörer, arbetsgivare och anställda i dåligt fungerande skolor. Därför måste vi gå till botten med problemen i skolorna, säger Ahmed Abdirahman, projektledare med fokus på integration hos Stockholms Handelskammare.

Det rör sig om hela 90 000 barn och ungdomar som riskerar att hamna i ett utanförskap. Lösningen enligt Handelskammaren är en kommission tillsatt specifikt för att motarbeta detta med början i skolan. Förslaget har lämnats in till regeringens samordningsminister Ibrahim Baylan och näringsminister Mikael Damber.

Kriskommissionen kommer att ha i uppgift att granska grundskolorna, studera internationella framgångsexempel och även analysera, och om nödvändigt stänga, skolor som under längre tid inte har kunnat erbjuda elever likvärdig och kvalitativ utbildning.

Trots att åtgärder har tagits och pengar har satsats på skolor kvarstår problemen, berättar Abdirahman.
– Tyvärr har nuvarande system med en ökad skolpeng inte varit tillräckligt framgångsrikt. Man behöver veta vad som kännetecknar de skolor som lyckats höja resultaten och som skapat en trygg skolgång för eleverna, säger han.

Rapporten vid namn “Hårda fakta – så segregerat är Stockholm” nämner att ungdomar och barn i specifikt 25 förorter, bland annat Alby, Hallunda och Husby, befinner sig i riskzonen för att hamna i utanförskap och Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, menar att läget är kritiskt.
– Vi måste börja agera nu. Vi riskerar att få en situation med permanent utanförskap, det vore olyckligt för oss alla, säger Maria Rankka, till SVT.

Den politiskt obundna organisationen Förorten mot våld har tidigare förslagit en liknande aktionsgrupp. Med anledning av det ökade gatuvåldet och dödsskjutningarna i Sveriges förorter anordnade de fler manifestationer och demonstrationer under 2016, bland annat i Rinkeby. Inför en av manifestationerna bjöd de in till presskonferens där de presenterade en kravlista och begärde att regeringen skulle erkänna våldet och dödsskjutningarna som en nationell kris.

Manifestationerna som anordnades av Järva-områdets lokalbor och lokalorganisationer drog till sig få politiker och ännu mindre medial uppmärksamhet.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.