Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Sverige säljer krigsmateriel till både krigförande länder och länder som kränker de mänskliga rättigheterna. En av de organisationer som vill ha hårdare regler mot vapenexport till diktaturer är Svenska Freds. I mars hölls en diskussion i FN:s råd för mänskliga rättigheter kring vapenexport till länder som deltar i de väpnade angreppen i Jemen. På plats var bland annat Svenska Freds och jemenitiska aktivister från organisationen Insan.

FN:s generalsekreterare António Guterres beskrev i början av april Jemen som världens värsta humanitära kris.
– När konflikten går in i sitt fjärde år behöver mer än 22 miljoner människor – tre fjärdedelar av befolkningen – humanitärt bistånd och skydd, sa generalsekreteraren vid en donationskonferens i Genève.

Elobaid Achmed Elobaid är chef för FN:s människorättskontor i Jemen.
– Vi är lyckliga nog att faktiskt träffa och ha tillgång till många unga jemenitiska kvinnor och män som bryr sig om sitt land, som är trötta på kriget […] Jag tycker att det är ett moraliskt ansvar att hjälpa dessa människor eftersom de inte förtjänar detta, säger han.

79 procent av befolkningen i Jemen är fattiga, jämfört med 49 procent år 2017, enligt FN. 18 procent av landets distrikt saknar läkare. 55 procent av befolkningen, 16 miljoner människor, saknar regelbunden tillgång till rent och säkert dricksvatten. 25 procent av barnen går inte skolan. 72 procent av flickorna gifter sig före 18 års ålder.
– Situationen i Jemen blir allt svårare, säger Stephen Anderson, FN:s livsmedelsprograms landschef i Jemen, och talar om svår hungersnöd och kolerautbrott.

”Är Sverige medskyldigt till krigsbrott i Jemen?” Den frågan ställde Afrah Nasser, journalist, föreläsare och människorättsbloggare från Jemen, i en krönika i Omvärlden i februari 2018. Afrah Nasser är sedan år 2011 bosatt i Sverige. År 2017 utsågs hon till mottagare av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens främsta utmärkelse, Eldh-Ekblads fredspris.

De fyra miljöpartisterna Jabar Amin, Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt har lagt fram en egen motion som kräver ett totalförbud mot vapenexport till diktaturer.
– Det finns ingen militär lösning på det här kriget. Vi bryr oss inte ens om vem som vinner militärt, bara bomberna slutar falla, säger Abdullatif från organisationen Insan.mens befolkning saknar regelbunden tillgång till rent och säkert dricksvatten.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.