Nya priser på gränslöst!

Just nu får du 10 nummer för endast 75 kr som ny kund!

Arkiv

Kalender

augusti 2018
M T O T F L S
« Jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

VI SPONSRAR

Sverige förknippas i internationella sammanhang med Abba, Zlatan Ibrahimovic, Ikea och svenska köttbullar. Men nu sprids nyheten om att en Sveriges stoltheter, de svenska köttbullarna, egentligen är från Turkiet. ”Swedish meatballs are actually based on a recipe King Charles XII brought home from Turkey in the early 18th century. Let’s stick to the facts,” skriver Twitterkontot Sweden.se den 28 april. 

Sweden.se finansieras av utrikesdepartementet och Svenska Institutet och ska informera världen om Sverige. Det är detta kontot som presenterar avslöjandet för världen. Det menar att det är 1600-talets Kung Karl XII som under en resa till Turkiet tagit med sig recept på köttbullar hem till Sverige.

Nyheten som spreds internationellt hamnade i New York Times under rubriken “Svenska köttbullar är turkiska?”. I artikeln skriver skribenten förtvivlat att den svenska nationalrätten egentligen är turkisk och refererar till det svenska Twitterkontots uppgifter.

Efter avslöjandet medger Sweden.se dock att det kan gömma sig ett faktafel bakom informationen. “Svensk mat har påverkats av många utländska kulturer. Samma sak kan sägas om nästan alla matkulturer. Det var vad vi ville betona med vår tweet. Med detta sagt borde vi ha tittat djupare på köttbullarnas ursprung och historia innan de diskuterades” rättar kontot sig i ett nytt Twitterinlägg.

Måltidsforskaren och etnologen Richard Tellström förklarar dock att själva köttbullen är internationell och inte går att härleda till ett specifikt land.
– Det här är någonting som har uppstått i omvärlden som har definierat våra köttbullar – svenska köttbullar – som någonting speciellt. Detta uppstår sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, framförallt i USA där det finns svenska restauranger med alla immigranter. Det som utmärker dem i omvärldens ögon är att de är små och att vi äter dem som förrätt, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.