Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Sverige toppar lista för världens bästa land för kvinnor. Det visar en amerikansk rapport som US News and World Reports årliga Best Country-index publicerade den 21 maj. 

Lång föräldraledighet, gratis eller subventionerade föräldrakurser och lagstadgade rättigheter i kvinnors favör är några av anledningarna till att Sverige rankats som ett av de bästa länderna i världen för kvinnor.

Rapporten nämner även att jämställdhet är en av det svenska samhällets grundpelare. En annan punkt som nämndes var också att kvinnor ses som en utsatt grupp i samhället av både män och kvinnor och att staten har tagit åtgärder för att motarbeta orättvisorna som råder på alla de olika samhällsplanen.

Trots detta har Sverige trillat ner från plats nummer 1 (2017) till 2 och anledningen framställs vara de rådande löneskillnaderna som fortfarande existerar mellan män och kvinnor. Rapporten beskriver att det finns en oro över att alldeles för få åtgärder har vidtagits angående jämställda löner och arbetsvillkor och att de få som initierats har tagit för lång tid.

Toppar listan gör Danmark som världens bästa land för kvinnor och de nordiska grannländerna Finland och Norge har även de en plats i topp 5. Som del av rapporten deltog 9 000 kvinnor i en uppfattningsbaserad undersökning där de fick svara på frågor utifrån fem teman: mänskliga rättigheter, jämställdhet, inkomst jämställdhet, utveckling och trygghet.

10 bästa länderna för kvinnor:
1. Danmark
2. Sverige
3. Norge
4. Nederländerna
5. Finland
6. Kanada
7. Schweiz
8. Australien
9. Nya Zeeland
10. Tyskland

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.