Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

februari 2019
M T O T F L S
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Det antirasistiska projektet Reality Check har rest landet runt sedan 2016 för att intervjua ungdomar som har utsatts för rasism. Informationen har sedan sammanställts och är grunden för “Reality Check” – Sveriges första app mot rasism.

I januari skrev Gränslöst om #nostranger, hashtaggen som strävar efter att lyfta berättelser om rasism, fördomar och diskriminering. Tusentals rasifierade undertecknade uppropet och hundratals vittnade om vardagsrasism och diskriminering.

Bara en månad senare lanseras nu appen som vill stoppa rasism genom att utbilda app-användarna. Det är stiftelsen Teskedsorden som står bakom projektet. Teskedsorden strävar efter att nå ungdomar genom kulturprojekt om mångfald och tolerans och har som värdegrund att alla människor har lika rättigheter.

Reality Check lanseras i form av ett spel där man får följa en karaktär under en skolvecka och uppleva vad hen går igenom. Erfarenheterna baseras på intervjuerna som Reality Check utförde under 2016 och här är några citat från dem:

”Jag kunde komma hem från skolan och mina klasskompisar hade gömt saker i mitt hår bara för att jag har afro” (Tjej, 19 år)

”Jag gick i tvåan eller trean, och då var det också en kille som hade kallat mig för n-ordet” (Kille, 17 år)

App-användarna lär sig även om Sveriges rasistiska historia och utrustas med konkreta tips på hur man som individ kan motverka rasism. Målet är att användarna ska förstå mer om rasism och sedan kunna ingripa när det väl inträffar.

Reality Check är ett samarbete mellan stiftelsen Teskedsorden som försöker främja positiva attityder mellan människor, Mångkulturellt Centrum som verkar för mångfald och effektiv migration samt Anna Lindh-stiftelsens Svenska nätverk som vill föra samman det civila samhället och befolkningen över Europa-Medelhavsregionen.

Appen och lärarhandledningen lanseras på Mångkulturellt Centrum den 19 februari 2018.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.