Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Efter årskiftet drog Vattenverkstadens satsning på ungdomar med funktionsvariationer igång. Förra veckan skulle de åka till Åsljunga men innan dess hade tjuven varit framme och snott all utrustning. Det mesta var specialtillverkat.

Utrustningen stals från en husvagn som var full med material inför den utflykt som skulle ske bara några dagar senare. Tjuvarna fick med sig specialtillverkade våtdräkter, snorklar, specialcyklop, sjöstövlar och håvar.
– De har länsat allt! Det har till och med tagit vår populära blå gummihaj och boken om räkan Rut, säger Peder Hansson som arbetar på Vattenverkstaden till Sydsvenskan.

Totalt rörde det som om utrustning som kostade Vattenverkstaden mellan 30 000 och 40 000 kronor att köpa in. Förra året fick Vattenverkstaden ekonomiskt stöd från allmänna Arvsfonden för att starta ett treårigt projekt. Projektet är särskilt avsett för barn och unga med funktionsvariationer där vattenverkstaden besöker olika skolor, läger och verksamheter med sin utrustning. Den gör det möjligt för de unga att upptäcka vatten och natur.
– Det här är en grupp som är åsidosatt när det gäller naturupplevelser. Fritid är inte tillgänglighetsanpassad. Kan inte de komma till havet så tar vi havet till dem. Vi har med oss utrustning i vår verksamhetsvagn så att vi kan upptäckta närmsta vattendrag, säger Peder.

Stölden är polisanmäld men Peder har inga större förhoppningar om att polisen ska kunna hitta tjuvarna. Istället har han uppmanat allmänheten att hjälpa till och rapportera om de ser utrustningen.
– Tyvärr hade vi inte försäkrat innehållet i vagnen, det var en miss. Vår verksamhet gungar just nu inför vår sommarverksamhet. Vi har rätt många uppdrag i sommar och får försöka lösa det på bästa sätt, säger Peder som hoppas att utrustningen på något sätt kommer tillbaka.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.