Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

2016 försökte aktivister i Uganda att arrangera Pridetåg. Det fick landets myndigheter att reagera. De gick ut med en varning där de meddelade att de skulle arrestera alla deltagare. Evenemanget ledde till våldsamheter och en mängd arresteringar. Nu vill aktivisterna göra ett nytt försök med Pride 2018.

På grund av våldsamheterna 2016 valde man att ställa in förra årets Pride. Inför årets evenemang försöker aktivisterna göra så mycket de kan för att evenemanget ska bli så säkert som möjligt, bland annat genom att planera i tid, men också genom att samarbeta med heterosexuella representanter och allierade. Arrangörerna tror också att situationen är annorlunda nu jämfört med för ett par år sedan. Då samlades bara ett fåtal HBTQ-personer. Nu förväntas flera hundratals att komma.
— Vår synlighet är fortfarande väldigt viktig för oss, och vi hoppas kunna genomföra Pride i år och att det kommer att bli en mycket större händelse, sa Frank Mugisha, ordförande för Sexual Minorities Uganda (SMUG).

I samband med 2016 års Pride liknade Simon Lokodo, etik- och integritetsminister, HBTQ-personer vid pedofiler och förhållandena för HBTQ-personer är dåliga i Uganda. De diskrimineras och utsätts för våld, ofta påhejade av politiska och religösa ledare. Homosexualitet är även straffbart med upp till 14 års fängelse. Samtidigt bestod HBTQ-rörelsen i Uganda uppskattningsvis av 500 000 personer för tio år sedan.

Vissa menar att situationen har förbättrats de senaste åren, andra är av en annan åsikt.
— Trots alla ansträngningarna för att lugna olika institutioner och lagstiftare är diskrimineringen stor och kränkningarna av HBTQ-personer fortsätter, säger Mugisha.

Rädslan för att årets Pride ska bli som den 2016 finns där. Om arrangörerna däremot lyckas kommer årets Pride bli den första i Östafrika sedan 2015.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.