Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

På ett möte i Palembang i Indonesien den 23–28 juli utökade Unescos biosfärprogram antalet biosfärområden i världen. 24 nya områden har lagts till det världsomspännande nätverket, som nu omfattar 686 biosfärområden. Gränslöst listar här tio av de nya områdena.

Arly, Burkina Faso
I Arly på den västafrikanska savannen lever hotade arter såsom gepard, elefant, lejon, leopard och gam. Jordbruk med jordnötter, bomull och boskap är den viktigaste inkomstkällan.

Kopet-Dag, Iran
Området täcker en del av bergskedjan Kopet-Dag på gränsen mellan Iran och Turkmenistan. Kopet-Dag är en viktig del av den irano-anatoliska regionen, en så kallad hotspot för biologisk mångfald.

Nedre Prut, Moldavien
Området omfattar sjön Beleu och en del av floden Prut. Ett våtmarksområde med vatten- ängs- och skogsekosystem sträcker sig längs floden. Jordbruk utgör 90 procent av invånarnas inkomst.

Charyn, Kazakstan
Området, som är rikt på biologisk mångfald, förenar floden Charyn med öken- och stäppområden som är typiska för Centralasien. Turismen i området har utvecklats under flera års tid.

Kŭmgang-san, Nordkorea
Bergskedjan Kŭmgang-san, belägen vid Nordkoreas östkust, är hem åt många sällsynta arter av global betydelse. Fiske, jordbruk och skogsbruk är de viktigaste inkomstkällorna.

Uralbergen, Ryssland
Uralbergens högsta toppar sträcker sig 800–1 178 meter över havet. Omkring 12 000 personer bor i området. Syftet med biosfärområdet är att övergå till mer hållbar hantering av naturresurser.

Wadi Wurayah, Förenade Arabemiraten
Biosfärområdet består av ett avrinningsområde i ett torrt klimat som ingår i bergsområdet Haiar. Området har en rik fauna och flora med växter som finns endast på Arabiska halvön.

Murafloden, Slovenien
Naturliga faktorer och mänsklig närvaro har tillsammans skapat ett exceptionellt kulturellt flodlandskap kring floden Mura, med inkomstkällor som jordbruk, skogsbruk och turism.

Chocó Andino de Pichincha, Ecuador
Området betraktas som en hotspot för biologisk mångfald med cirka 270 arter av däggdjur. Odling av sockerrör och fiskodling hör till huvudsysselsättningarna i området.

Quirimbas, Moçambique
Biosfärområdet består av 11 öar i Moçambique med bland annat 3 000 arter av blommor, 23 reptilarter, 447 fågelarter och åtta arter av marina däggdjur, inklusive valar och delfiner.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.