Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

februari 2019
M T O T F L S
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Barn med funktionsnedsättningar upplever betydligt mer våld än barn utan funktionsnedsättningar. Det visar en ny studie som har genomförts i Västafrika. Våldet börjar från dagen de föds och fortsätter sedan genom livet.

– Det är orättvist att barn med funktionsnedsättning är fyra gånger mer benägna att uppleva våld än deras icke-funktionsnedsatta kamrater när de har samma rätt att växa upp säkert, säger Janet Nielesani, medförfattare till studien och biträdande professor i arbetsterapi vid Steinhardtuniversitetet i New York.

Studien genomfördes i Guinea, Niger, Sierra Leone och Togo. Där samlades data in från barn, föräldrar, lärare, samhällsledare, representanter från olika intresseorganisationer och personer med olika funktionsnedsättningar. Enligt studien är orsaken till våldet ofta att barnen ses som en förbannelse från Gud, som inte förtjänar att leva. Ibland förekommer även barnmord.

De barn som överlever upplever våld från andra samhällsmedborgare, lärare, kamrater eller från deras egna föräldrar. Studien visar också att våldet varierade beroende på funktionsnedsättning. Barn med syn-, tal- eller- kognitiva nedsättningar upplever mest våld, medan barn med fysiska nedsättningar upplever mindre. Ofta leder barnens utsatthet också till att barnen hålls hemma av föräldrarna och inte går i skolan, eftersom föräldrarna vill skydda sina barn.
— Inget våld mot barn är motiverat, fortsätter Nielesani. Denna studie belyser att de omständigheter som leder till våld är komplexa. De beror på olika stigman, attityder och traditionella övertygelser kring funktionsnedsättningar, och på en uppfattning om att barn med funktionsnedsättning inte har samma värde som andra.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.