Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

november 2019
M T O T F L S
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Inloggningsstatus

Snart har det gått ett år sedan den tjetjenska popstjärnan Zelim Bakaev, 26, försvann. Förmodligen blev han kidnappad, torterad och mördad i samband med Tjetjeniens eventuella ”bög-utrensning”. Ett år senare kräver Zelims familj, vänner, fans och aktivister fortfarande rättvisa.

För ungefär ett år sedan lämnade Bakaev sitt hem i Moskva för Grozny i Tjetjenien. Där skulle han fira sin systers bröllop men Bakaev dök aldrig upp på festligheterna och sedan den 8 augusti förra året är han försvunnen. Strax efter försvinnandet berättade en källa för HBTQ-sidan NewNowNext att Bakaev torterats och dödats.
— Han anlände till Grozny. Polisen tog honom efter tre timmar och tio timmar senare blev han mördad, uppgav källan.

Det ska även finnas ögonvittnen som har sett honom bli bortförd i en bil. Några dagar efter bortförandet stängdes Bakaevs konton i sociala medier ner. I samma veva dök ett nytt YouTube-konto upp. Där publiceras en video med en man som ser ut att vara Bakaev. Han berättar att har flyttat till Tyskland istället. Videon sändes på den statsägda televisionen men den väckte snart misstankar. I videon är Bakaev omgiven av ryska möbler och dryckesflaskor med ryska varumärken som inte går att köpa i Tyskland. Videon avfärdades därmed som en bluff.

Ett par månader senare i ett tal sa Tjetjeniens ledare, Ramzan Kadyrov, att myndigheterna inte har något med försvinnandet att göra. Istället menar han att det är Bakaevs egen familj som har mördat honom.

Olika människorättsorganisationer har krävt att en oberoende undersökning ska genomföras av Bakaevs och andra homosexuella personers försvinnanden. Enligt ett flertal rapporter, bland annat från Amnesty International, har en utrensning av homosexuella genomförts i Tjetjenien. Rapporterna har avfärdats av både Tjetjenien och Ryssland.
— Zelims mamma vill ha svar, men inget har gjorts. Inte för Zelim eller för någon annan av offren för ”bög-utrensningen” i Tjejtenien. Vi ger inte upp, skriver människorättsorganisationen All Out på sin hemsida.

Sedan januari har den samlat närmare 45 000 namnunderskrifter som kräver en utredning. Organisationen bedriver även en kampanj i sociala medier, under hashtaggen #JusticeForZelim.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.