Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

– En dyster titel kanske – medan de fortfarande finns – men tyvärr är den sann. 

Det är en vacker sommarlördag i Mariefred och mycket folk i stan. I butiken Afriduka, som drivs av Lena Bringman, själv uppvuxen i södra Afrika, är det proppfullt. Klockan 12 ska fotografen och journalisten Andreas Karlsson hålla föredrag. Andreas bor tillsammans med sin fru, Görrel Espelund, i Sydafrika, och han inleder med att säga hur privilegierade de är.
– Det är fantastiskt att få uppleva den afrikanska vildmarken, att få resa och se så mycket, men det är också dystert.

I en mycket snabb takt exploateras djur och natur i södra Afrika. Det handlar om att människor lägger under sig allt större områden och ofta inte tar hänsyn till miljön som är den naturliga. Tjuvjakten är mycket utbredd, bland annat är man ute efter elefanters och noshörningars betar, och ofta utförs jakt på ett okontrollerat och plågsamt sätt. Andreas befarar att många djurarter inte kommer att överleva ens en generation till.
– Det är inte säkert att våra barn och barnbarn får möjligheten att uppleva många av de vilda djur vi ser idag.

Noshörningen är det djur som betraktas som mest utsatt och i Sydafrika förloras över 1000 djur varje år. Även lejonen är på stark tillbakamarsch och Andreas berättar att det för 100 år sedan  fanns cirka 200 000 lejon i landet, nu tror man att siffran är 20 000.
– Och då är ju lejonet själva symbolen för Afrika. Det är väldigt sorgligt.

Ett av favoritdjuren för Andreas och hans fru är elefanten. ”Klokskapen” hos en elefant är svår att sätta ord på, men man har till exempel kunnat konstatera att elefanter minns förluster av nära anhöriga i generationer. Att få möjligheten att titta en elefant djupt i ögonen är en stor upplevelse.
– Elefanten inger lugn, konstaterar Andreas.

Vildmarken handlar inte bara om ”the big five” utan lika mycket om andra djurarter och om själva naturen. Ett av Andreas favoritfoton i utställningen i Afriduka föreställer ett träd i saltöknen i Namibia – som han hittade av en slump.
– Det trädet är faktiskt Afrika för mig, säger Andreas. Ensamt och starkt.

På de 30 svartvita bilderna i serien finns också vildhundar och gnuer, som kanske inte alltid anses så glamorösa. Men är intressanta och vackra. Andreas fotograferar lika gärna vilddjur som är längre ner i hierarkin, eftersom de också snart kan vara utrotade. Vildhunden, eller byrackan som den ofta kallas, är dessutom mycket svårfotad eftersom den är skygg och gömmer sig för människor. 

Efter föredraget kunde den intresserade köpa kopior av de svartvita bilderna, som gör sig lika bra utan ram och glas, till ett rabatterat pris – och kön blev genast lång. Det gavs också möjlighet att köpa någon av Andreas böcker som handlar om den afrikans vildmarken och även Görrel Espelunds bok ”Vita afrikaner”. Den handlar om andra och tredje generationen av européer som valt att stanna kvar i Kenya, Zambia och Zimbabwe efter de afrikanska ländernas självständighet. 

Utställningen på Afriduka i Mariefred hänger till slutet av september. 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.