Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Under Internationella Kvinnodagen den 8 mars samlades volontärer runtom i världen under eventnamnet #Wikigap för att redigerade och publicera artiklar om kvinnor på Wikipedia.

Det finns idag fyra gånger fler artiklar om män än kvinnor på Wikipedia, 80 procent av alla biografier handlar om män och 9 av 10 redaktörer på hemsidan är män. Med hjälp av det globala eventet #Wikigap vill Sveriges Utrikesdepartement (UD) minska informationsgapet mellan män och kvinnor. Under Internationella Kvinnodagen samlades därför volontärer världen över i skrivstugor för att skriva och publicera artiklar om framstående kvinnor.

Precis som i samhället i stort förekommer ojämställdhet även på internet, inte minst på allas favorit-encyklopedia, Wikipedia. Med anledning av detta anordnade UD skrivstugor över hela världen för att öka kvinnors representation på nätet. I Stockholm var träffpunkten Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) där temat för dagen var framträdande kvinnor inom vetenskap och teknik.

Tillsammans med Sveriges ambassader och den ideella föreningen Wikimedia stod UD värd för det globala projektet #Wikigap som syftar till att förbättra kvinnlig representation på internet genom att öka antalet artiklar om dem på Wikipedia.

#Wikigap sträckte sig över 50 länder, däribland Tanzania, Bangladesh, Indonesien, Colombia, Egypten och Rwanda. Under fyra timmar i sträck skrevs och redigerades artiklar om kvinnor inom olika arbetsområden som gjort och gör skillnad. I skrivandes stund berättar UD att över 1000 artiklar publicerats tack vare volontärerna som engagerade sig under 8 mars.

För fyra år sedan antog UD en feministsik utrikespolitik och Sverige blev därmed världens första land att föra en liknande agenda. Utrikesministern Margot Wallström berättar att målet är att stärka kvinnors och flickor rättigheter och att #Wikigap är ett av projekten som ska minska skillnader mellan könen.
– Sverige är det första landet som bedriver en feministisk utrikespolitik. Det gör vi utifrån en moralisk övertygelse grundad i rättvisa och mänskliga rättigheter men också för att jämställdhet är en grundläggande förutsättning för fred, säkerhet och hållbar utveckling, säger Wallström.

Wikimedia: Ideell förening vars syfte är att sprida gratis utbildningsmaterial till världen.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.