Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juli 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

För en vecka sedan publicerade SD-ägda tidningen Samtiden, propagandafilmen ”Ett folk, Ett parti – Socialdemokraternas historia”. Där anklagar de Socialdemokraterna för att vare ett rasistiskt parti. Dokumentären som publicerades på Youtube låg uppe i knappt två dygn innan den togs bort. 

”YouTubes riktlinjer förbjuder klipp som innehåller nakenhet och våld. Men vi gör undantag för material som har nyhetsvärde eller innehåller historiskt material. När ett klipp tas bort från vår plattform ger vi våra användare möjlighet att överklaga beslutet. Om klippet tagits bort på felaktiga grunder agerar vi snabbt för att återställa det”, skriver Farshad Shadloo, Googles kommunikationsansvarige i Sverige till SVT.

Filmen innehöll naket material och våld vilket var anledning till att Google-ägda Youtube tog ner klippet. På fredag förmiddag kunde man dock återigen se långfilmen på Youtube-kanalen Samtiden Dokumentär.

Den nästan två timmar långa valkampanjsfilmen fokuserar på Socialdemokraterna under tidigt 1900-tal. Partiets historia diskuteras utifrån ämnen som rasbiologi, nazism, antisemitism och tvångssterilisering. Filmen refererar bland annat till den socialdemokratiska tidningen ”Tiden” som i en artikel publicerat rasistiska ord och rangordnat människor utifrån hudfärg.

Åsikterna om dokumentären har gått isär och vissa menar att filmen är sanningsenlig utifrån ett historiskt perspektiv, medan andra menar att det är en propagandafilm som vill sätta käppar i hjulet för Socialdemokraterna genom att vilseleda väljarna. Dokumentären har i skrivandes stund över 369 000 visningar.

Under valkampanjen 2010 publicerade Sverigedemokraterna en reklam där kvinnor klädda i burka ställdes mot pensionärer. TV4 stoppade så småningom SD:s valreklam och bedömde att filmen stred mot radio- och tv-lagens demokratiparagraf samt att den kunde vara ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagens förbud mot hets mot folkgrupp.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.